Toepassingen

StoneBase.nl

De term natuursteen is een zeer ruim begrip waaruit men niet echt de steensoort, vorm of toepasbaarheid kan opmaken. Veel voorkomende natuurstenen toepassingen in de openbare ruimte in Nederland worden hier weergegeven.

Tegels

Grote blokken natuursteen worden door middel van een raamzaag in plakken gezaagd die de dikte hebben van het eindproduct. Deze platen worden vervolgens voorzien van de juiste oppervlaktebewerking. Daarna worden de bewerkte platen op de gewenste tegelafmeting gezaagd. Daarna is het mogelijk om randen af te werken. Door steeds betere technieken is de tolerantie in afmetingen steeds verder te beperken. Tegels kunnen zo met toleranties van +/- 2 mm. op lengte en breedte geproduceerd worden.
Naast traditionele tegels is het mogelijk om speciale tegels te maken. Hierbij is te denken aan goottegels, blindengeleidetegels (noppen en lijnen), symbooltegels, schijnvoegtegels, boomtegels, etc.
Ook het machinaal bestraten van natuursteen tegels is mogelijk. Door de gezaagde kanten kunnen deze voorzien worden van voorgemonteerde afstandhouders, waarna de natuursteen tegels in een patroon verpakt kunnen worden op pallets of in kratten. Op het werk kan de verwerker deze tegels per laag oppakken door middel van een zuignap of speciale klem.

Kasseien

Kasseien worden nog steeds overal ter wereld veelvuldig toegepast op de meest uiteenlopende materialen. Het gaat hierbij om een straatsteen die op vorm is gebracht door het klieven van natuursteen. Gekapte kasseien hebben een maattolerantie van +/- 15 mm. op lengte en breedte. Een ruime voeg tussen de bestrating is dus niet te vermijden.

Gekapte kasseien
Onregelmatig gevormde blokken worden met luchthamers op handzame afmetingen gebracht. Hierna wordt op een klieftafel met een hydraulische beitel de steen in de juiste vorm en afmeting gekapt. Het eindresultaat is een element met aan zes zijden een ruw gebroken vlak. Gekapte kasseien worden al van oudsher toegepast in Nederland. Het is daarom ook mogelijk om de echte authentieke kasseien, ook wel “kinderkoppen” genaamd, te verkrijgen.

Gekapte kasseien met gezaagd oppervlak
Om het nostalgisch beeld te behouden, maar toch een beter beloopbaar straatvlak te verkrijgen is het mogelijke natuursteen kasseien uit te voeren met een gezaagd oppervlak. Dit oppervlak kan vervolgens op verschillende manieren bewerkt worden. Ook mogelijk is de variant met gezaagde boven- én onderzijde. Hierdoor kunnen kasseien met strengere toleranties op dikte worden geproduceerd, wat de verwerking van de kasseien een stuk eenvoudiger maakt. Om toch een goede zetting in de bedding te behouden kunnen de keien aan de onderzijde worden opgeruwd, door het bijvoorbeeld grof te behakken, te vlammen of te boucharderen.


Kleinplaveisel

Natuursteen wordt ook toegepast als kleinplaveisel, zoals bijvoorbeeld het traditionele waalformaat (ca. 5x20 cm.) of dikformaat (ca. 7x20 cm.). Deze straatstenen worden normaliter in natuursteen uitgevoerd met gezaagde zijden. Het oppervlakte kan naar wens worden bewerkt en ook randafwerkingen kunnen een speciale dimensie aan het kleinplaveisel geven.
Een ander bekend voorbeeld van natuursteen kleinplaveisel is de zogenaamde brickeno. Deze straatstenen worden uit een gezaagde plaat op dikte gekloofd. Het resultaat is een authentieke natuursteenklinker met ruw oppervlak, die strak te verwerken is. Deze brickeno’s worden meestal van Belgisch hardsteen gemaakt, maar zijn ook in andere natuursteensoorten te produceren.

Opsluitingen

Voor het opsluiten van straatwerk, of het overbruggen van hoogteverschillen kunnen natuursteen elementen worden gebruikt. Opsluitbanden, trottoirbanden, geleidebanden, RWS banden, inritbanden, perronbanden… Het is allemaal mogelijk in natuursteen.
Ook de productie van bijpassende hulpstukken zoals bochtbanden in alle mogelijke stralen, hoekstukken en hoekblokken in diverse graden, puntstukken, verloopbanden en eindbanden kunnen in natuursteen worden uitgevoerd. Bij het produceren van deze elementen komt vaak veel handwerk kijken en kunnen prijzen behoorlijk afwijken van de rechte elementen.
Natuursteen opsluitingen kunnen hetzelfde als de betonnen variant worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld strak, met hol en dol of met een visbekverbinding. Daarnaast geven oppervlaktebewerkingen en randafwerkingen functionele eigenschappen aan de elementen mee. Hellingen van inritelementen bijvoorbeeld, worden gebouchardeerd om ze voldoende anti-slip weerstand te geven. En de voorzijde van een 13/15x25 trottoirband wordt afgerond, zodat deze band niet beschadigd.
Door natuursteen opsluitingen te voorzien van voor-gemonteerde rubberen afstandhouders wordt de gewenste voegbreedte van 5 mm. gegarandeerd, zonder dat de verwerker in de weer moet met kunststof afstandhouders of het branden van dakleer.

Traptreden

Verbindingen tussen twee op verschillende niveaus gelegen vlakken, worden overbrugd met behulp van traptreden. Natuursteen traptreden kunnen massief worden uitgevoerd, maar ook de bekende constructie met een stootbord en trede wordt toegepast. Om de trap mooi af te werken kunnen ook zogenaamde trapbomen (grote elementen aan de zijkant van een trap) in natuursteen worden uitgevoerd.
Bij traptreden is het belangrijk dat deze anti-slip zijn. Hierdoor dient er gekozen te worden om het oppervlak ruw te bewerken. Een andere oplossing is om de traptrede te voorzien van een anti-slip rand. Hierdoor kan het grootste deel van de traptrede bijvoorbeeld toch geschuurd , gezoet of gepolijst worden en door middel van het boucharderen, vlammen of stralen van een rand in de traptrede wordt deze toch voldoende stroef.

Afdekkers / Randen

Schoon metselwerk als afwerking voor muren, daken en andere randen is heel mooi, maar erg kwetsbaar. Bakstenen blijven poreus, waardoor regen of sneeuw kan doordringen tot in de spouw. Natuursteen biedt een goede oplossing voor het afdekken van gemetselde muren. Ook randen van vijvers of zwembaden kunnen uiteraard voorzien worden van een natuursteen afdekrand. Zo gaan functionaliteit en een fraaie vormgeving hand in hand.
De mogelijkheden met betrekking tot de muurafdekkers zijn vrijwel eindeloos. In principe zijn natuursteen muurafdekkers hetzelfde uit te voeren als de standaard betonnen muurafdekkers. Maar ook als het net even anders moet is natuursteen de oplossing. Natuursteen wordt op maat gemaakt en dit brengt geen hoge kosten mee, zoals het maatwerk in beton dat wel doet.
Ook details zoals een waterhol, speciale afrondingen of een lek rand is ook bij de natuursteen elementen toe te passen.

Stapelelementen

Voor het maken van hoogteverschillen of voor het “metselen” van een muur is natuursteen uitermate geschikt. Uitgevoerd in traditionele steenmaten of juist in een exclusief formaat; natuursteen biedt ongekende mogelijkheden. Door het oppervlak van de stapelementen te bewerken krijgt het gestapelde oppervlak een specifieke uitstraling die past bij de omgeving of de bouwstijl.

Gevelbekleding

Voor het verfraaien van reeds bestaande gevels, wanden en muren biedt natuursteen talloze mogelijkheden. Standaard steenstrips van 60x15 cm. (veelal uitgevoerd in leisteen) maken van een saaie muur een levendig en unieke eyecatcher. Uiteraard is dit helemaal naar eigen smaak aan te passen. Materiaal, bewerking, breedte van de losse steendelen, vorm en aansluiting / verbinding.

Straatmeubilair

Natuursteen toegepast als straatmeubilair biedt een exclusieve, duurzame, onderhoudsarme en functionele oplossing. Denk hierbij aan zitbanken, sokkels, (afzet)palen, bloembakken, boomkransen, anti-kraakelementen, etc.

 

Stone base B.V.

Rosmalensedijk 10
5236 BD 's-Hertogenbosch
Tel.: 073 - 611 10 00
Fax: 073 - 522 06 41
Kvk: 17140546
Mail: info@stonebase.nl
www.stonebase.nl