hardsteen

Blauwe hardsteen, hardsteen, blauwsteen, arduin is een kalksteen met typische blauwgrijze kleur. De steensoort wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zeer veel resten van crinoïden. Dit zijn diertjes met een kalkskelet, die veelal op de zeebodem leven. Bij het afsterven bleef hun kalkskelet op de bodem achter en samen met de calcietafzetting die het geheel aan elkaar smeedde, vormde zich in de loop van miljoenen jaren de blauwe hardsteenlaag. De kleur wordt bepaald door de hoeveelheid zeer fijn verspreide plantaardige resten (koolstof).

Hardsteen komt voor in verschillende groeven over de hele wereld. Elke hardsteensoort heeft specifieke eigenschappen en een unieke uitstraling.

Belgisch hardsteen
Dit gesteente wordt gekenmerkt door de blauwgrijze kleur en door de aanwezigheid van talrijke fossielresten. Kenmerkend voor de steen zijn de talloze crinoïden, koralen en schelpen die zich in de steen aftekenen.

Iers hardsteen
Dezelfde laag waaruit de Belgische hardsteen wordt gewonnen, komt na honderden kilometers ondergronds, in Ierland weer boven. De Ierse hardsteen is gelijkwaardig aan de Belgische hardsteen, alleen is de steen iets fijner van structuur en de crinoïden zijn kleiner en gelijkmatiger verdeeld.

Chinees hardsteen
Een veel gebruikte natuursteen die in China wordt gewonnen. Hier liggen vele steengroeven die goede hardsteen produceren. Chinese hardsteen is verkrijgbaar in meerdere soorten, elk met zijn specifieke eigenschappen. De bekendste Chinese hardsteensoort “spotted bluestone” is een dolomietrijke steensoort, die hierdoor een bruine schijn kent.